Ga naar de inhoud

Samen de plekken voor zon- en windprojecten ontdekken

Donderdag 21 september verzamelden grondeigenaren en projectontwikkelaars uit Westfriesland zich in Het Postkantoor in Bovenkarspel. Zij hoorden daar welke voorwaarden er verbonden zijn aan de aanleg van een zonnepark of windmolen in de regio. Belangrijkste boodschap: heb je plannen, neem dan eerst contact op met de gemeente.

Aanleiding voor deze goedbezochte informatiebijeenkomst was de recente vaststelling van het beleidskader wind- en zonne-energie in Westfriesland door zes van de zeven Westfriese gemeenten (met uitzondering van Koggenland). Dit kader in combinatie met het provinciale beleid maakt nu in principe duidelijk wat waar kan aan duurzame energie opwek in de Westfriese ‘zoekgebieden’. Dit zijn de plekken die in de Regionale Energiestrategie hiervoor aangewezen zijn.

Landschap in tact houden
Dat is best nog een puzzel, blijkt uit de toelichting van de sprekers. Voor verschillende landschappen in Westfriesland gelden verschillende regels. Daarnaast heb je onder andere rekening te houden met het Natuurnetwerk Nederland en de weidevogelleefgebieden in de provincie. “Een stapeling van beleid, dat klopt. Maar wat we hiermee beogen is dat het typische Westfriese landschap zoveel mogelijk behouden blijft. Daar zijn we trots op”, aldus Fione de Vos-Janssen, wethouder duurzaamheid van gemeente Drechterland.

Een goed plan
Toch is er nog van alles mogelijk in de regionale zoekgebieden voor initiatiefnemers van een zon- of windproject. “Mits je een goed plan hebt”, vertelt Sigrid van der Valk, programmamanager duurzaamheid van gemeente Medemblik. Belangrijk onderdeel van dat plan is een voorstel hoe je de omgeving betrekt bij een project. “De omgeving moet mee kunnen denken over de ruimtelijke inpassing van een zonnepark of windmolen én profiteren van de opbrengsten ervan”, licht Van der Valk toe.

Alles op een rij zetten
Na de presentaties is er ruimte voor vragen. Van: hoe hoog mogen zonnepanelen uitsteken boven het maaiveld? Tot: hoe kan het stroomnet het extra duurzame energie-aanbod verwerken? Niet alle vragen kunnen direct beantwoord worden. Vandaar ook de oproep om contact op te nemen met de gemeente. “Samen kunnen we alles op een rij zetten en kijken wat er mogelijk is. Ik zie het als een ontdekkingstocht, en soms ook een zoektocht”, aldus wethouder duurzaamheid van gemeente Stede Broec, Thijs Visser.

Heb je al plannen? Ook dan is het verstandig om die te bespreken met de gemeente. Zo weet je zeker of je op de juiste weg zit. Voor gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is dit Iboyka Lode. Zij is te bereiken via e-mail: iboyka.lode@sed-wf.nl.