NK Tegelwippen is gestart: doe ook mee!
Op 21 maart klinkt het startschot voor de landelijke actie NK Tegelwippen 2023. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Dit jaar belooft spannend te worden want een aantal Westfriese gemeenten treffen elkaar in de strijd. Gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik en Hoorn komen in actie als gemeente met de meest gewipte tegels.
De aftrap voor het NK Tegelwippen in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland komt van wethouders Win Bijman, Nico Slagter en Fione de Vos-Janssen. Met een groen gedicht roept Nico Slagter namens de drie bestuurders alle inwoners op mee te doen: “Tegels eruit groen erin, daarmee maak je het voor dier en mens naar hun zin. Van beton naar groen, dat zou iedereen moeten doen. Want een koele tuin in jouw omgeving is veel beter voor de beleving. En groen voor steen geeft meer plezier voor mens en dier.”
Kom op 4 april tegel(s) inleveren in ruil voor een groen cadeautje
Op dinsdag 4 april kunnen inwoners van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland tussen 10 uur en 15 uur één of meer tegels uit hun eigen voor- achter- of geveltuin wippen en inleveren bij de gemeentewerf op De Tocht 1 in Bovenkarspel. In ruil daarvoor krijgen inwoners een zakje bloemzaadjes cadeau. Let op: het gaat om tegels van privéterreinen, dus uit eigen tuin. Afhankelijk van het aantal ingeleverde tegels organiseren we over een paar weken een tweede inleveractie.
Geef de gewipte tegels op bij het NK Tegelwippen
Vergeet de gewipte tegel(s) niet op te geven via Meedoen – NK Tegelwippen, zo tellen ze mee voor de eindstand.
Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper
De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Dus doe mee!
Hoger, groener doel
Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Steeds vaker hebben we te maken met heftige hoosbuien en langdurige droogte en hitte. Als tegels worden vervangen door groen helpt dit tegen wateroverlast omdat water beter wegstroomt. Ook zorgt meer groen voor verkoeling tijdens langdurige hitte in de zomermaanden. Meer groen is dus waardevol én het maakt de (gevel)tuin ook een stuk gezelliger.
Meer informatie
Meer weten of inspiratie opdoen? Ga dan naar www.nk-tegelwippen.nl of volg de strijd op sociale media.
Op de foto: De Westfriese wethouders zijn klaar voor de strijd. Van links naar rechts: Nico Slagter (Stede Broec), Win Bijman (Enkhuizen), Dick Bennis (Hoorn), Arthur Helling (Hoorn) en Harry Nederpelt (Medemblik). Op de rechterfoto: Fione de Vos-Janssen (Drechterland).