Inspiratie | Florex BV floreert met duurzaam nieuwbouwpand
Van groene wandbekleding tot witte dakbedekking: sinds de recente verbouwing kent het begrip duurzaamheid nauwelijks nog geheimen voor Gertjan Klumpenhouwer. Samen met zijn broer is hij eigenaar van bloembollenbedrijf Florex BV in Grootebroek. Toen eenmaal was besloten om een nieuw pand te bouwen was het meteen duidelijk: “Wat het uiteindelijk ook wordt, het moet vooral duurzaam zijn in techniek en in gebruik én het moet aantrekkelijk zijn voor de omgeving. Ook dát is duurzaamheid, wat mij betreft.”
Net als veel andere agrarische bedrijven is Florex een familiebedrijf, maar dan nog relatief jong. Gertjan: “Mijn vader begon halverwege de jaren ’80 voor zichzelf. Oorspronkelijk waren bedrijven zoals die van m’n vader vooral gericht op in- en verkoop van bloembollen. Langzamerhand werd de aandacht verlegd naar winkelinrichting, meer retail en totaalpakketten dus. Inmiddels zijn we een van de weinige bedrijven die volledig zijn gespecialiseerd in winkelconcepten. We leveren onder andere bloembollen, zaden, plantuien, kruiden en kweekconcepten aan tuincentra, agrishops en tuinafdelingen van doe-het-zelfzaken. We verzorgen het complete deel van die vierkante meters winkelvloer, met productpresentaties en aankleding en natuurlijk de verpakkingen met heldere informatie.”
Hoofdrol voor leefbaarheid
Met in totaal drie overnames en uitbreidingen ontbrak het Florex al langere tijd aan voldoende ruimte. “Door de jaren heen hebben we verschillende panden gehuurd en over allerlei oplossingen gesproken. Na veel wikken en wegen kwamen we tot de conclusie dat zelf bouwen de beste optie was. Dan moet je natuurlijk eerst bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Pas daarna komt de invulling. Ik vind dat leefbaarheid daarin altijd een hoofdrol moet spelen. Wat is een prettige plek voor je medewerkers, je klanten, je partners? Wat werkt goed? Waar zijn nog obstakels die we misschien weg kunnen nemen? En natuurlijk wil je als bedrijf zo min mogelijk energie verbruiken: dat heeft uiteindelijk alleen maar voordelen.”
Ondersteuning bij duurzame maatregelen
Gertjan en Wim schakelden een bureau in ter ondersteuning bij de duurzaamheidsvraagstukken. Gertjan: “Zo’n nieuwbouwplan met allerlei duurzame maatregelen is een heel proces. Je moet zoveel keuzes maken. Denk aan isolatie, geluidsisolatie, warmtepompen, dakbedekking, de wanden en ga zo maar door. En dan is er nog het complexe papierwerk omtrent allerlei subsidies, die je echt wel nodig hebt. Daarvoor moet je deskundigheid in huis halen. We hadden zelf echt nooit aan een wit dak gedacht, om maar iets te noemen. Deze witte korrelstructuur ligt nog eens bovenop de bitumen dakbedekking. Door de witte kleur wordt warmte teruggestoten en omgerekend zorgt dit systeem voor een CO2- besparing die vergelijkbaar is met 54 personenauto’s. En ja, dat is nauwkeurig onderzocht – ik heb me natuurlijk wel goed ingelezen. Daarna was de keuze snel gemaakt.”
Het bouwproces bestond uit drie delen: de ruwbouw, de realisatie van de grote kantine en de afbouw. Hoewel de werkzaamheden voorspoedig verliepen, heeft met name de afbouw nog best wat voeten in de aarde gehad. Gertjan: “Zo’n project is nooit een vloeiende lijn. Hoe verder je komt, hoe meer het de vraag is welk werk bij welke partij hoort. Wie moet wat afwerken? Uiteindelijk hebben we zelf behoorlijk wat meegewerkt. Dat geeft op zich niet, maar het houdt je zeker bezig. En ondertussen moet je bedrijf ook gewoon door natuurlijk.” Naast de uitdaging van het afbouwen waren vooral de oplopende kosten even slikken. “Gaandeweg loopt de teller op. Je vraagt je steeds af wat écht noodzakelijk is en tegelijkertijd wil je een topresultaat. Dat is een kwestie van wikken en wegen. Daarbij wil ik iedereen meegeven om zelf echt steeds scherp te blijven op offertes, meerwerk, extra materiaal en al het andere dat geld kost. Niet denken ‘het zal wel goed zijn’, maar gewoon aandacht aan besteden. Uiteindelijk heb je daar profijt van.”
Hitte blijft buiten de deur
Nu het pand alweer een poosje in gebruik is merken Gertjan en zijn team hoeveel het ontwerp en de duurzame aanpassingen al opleveren. “We werken nagenoeg gasloos, dat is top. Ook is het binnenklimaat erg prettig, dat is fijn werken voor iedereen. Afgelopen winter hebben we nauwelijks verwarming nodig gehad: de temperatuur kwam niet onder de 13 graden. Sterker nog, op een gegeven moment hebben we de knop maar even omgezet om te zien of de verwarming het überhaupt wel doet. Omdat de binnenruimte nu één geheel is hoeven er ook geen deuren meer open te staan. Dat scheelt tocht, kou én warmte. Sowieso blijft de hitte buiten de deur, dat hebben we al ervaren. Al met al zijn we heel erg tevreden, zowel voor onszelf als met het oog op een duurzame toekomst voor Florex!”