Ga naar de inhoud

Het duurzaamste idee van Westfriesland uitgevoerd: het Martinuscollege gives a shit

Het gaat te ver om ze ‘de duurzaamste toiletten van Westfriesland’ te noemen. Maar dat er nu op het Martinuscollege in Grootebroek twee wc’s zijn met een groene uitstraling, is absoluut waar. Met stickers, plantjes, handdoekjes en 100% boom vriendelijk en duurzaam toiletpapier. Op 2 juli werden ze in gebruik genomen.

Het groene toilet vloeit voort uit de Jongerenklimaattop Westfriesland van vorig jaar. Aan dit evenement waar jongeren in gesprek gingen met Westfriese bestuurders over hoe zij denken over een duurzamere toekomst, hing ook een actie vast. Het meest duurzame idee voor Westfriesland kon bedenken kreeg van de zeven Westfriese gemeenten de middelen en ondersteuning om dit idee uit te werken.

Westfriese poepdoos
De keuze viel op de inzending van Lola Verhoeks, studente klinische psychologie. Zij stelde voor om middelbare scholen uit te rusten met ‘Good Rolls’, toiletpapier gemaakt van Europees bamboo en gerecycled papier. Op de vraag welke school het goede voorbeeld zou moeten geven, antwoordde zij meteen: haar oude middelbare school, het Martinuscollege. Het toiletpapier werd aangevuld met andere items voor de juiste boodschap, en zo ontstond ‘de Westfriese poepdoos’.

“Gelukkig stond het Martinucollege er open voor. Zij hebben ook een green team dat nadenkt over verduurzaming op school. Groene toiletten passen daar helemaal in. En met de kleine honderd rollen in de doos kunnen ze even vooruit.” Afgelopen dinsdag overhandigde Lola de poepdoos aan leden van het green team bij de uitverkoren wc’s. Die werden meteen onder handen genomen.

Elke school een Good Roll
Lola keek glunderend toe: “Wat mij betreft is dit nog maar het begin. Ik hoop dat dit andere scholen inspireert om ook hun wc’s te gaan vergroenen. Elke school een Good Roll.” En lachend: “Laten we eerlijk zijn: dat veegt een stuk lekkerder.”

Fotobijschrift: Leden van het green team van het Martinuscollege gaan meteen aan de slag met de inrichting van de groene wc’s.