Ga naar de inhoud

Een topavond voor het milieu

Een topavond voor het milieu

Je hoeft jezelf niet met lijm vast te plakken aan kunst om je punt op klimaatgebied te maken. De zeven Westfriese gemeenten organiseerden de Jongerenklimaattop Westfriesland zodat jongeren zich konden uitspreken over hun ideeën voor een duurzamere regio.

Windmolens? Die dingen kunnen best in Westfriesland. Maar laten we ze dan een beetje kunstzinnig aankleden. Nu zijn het van die saaie objecten! Laat jongeren aan het woord en opeens ziet de wereld er heel anders uit. Het was een van de interessante uitkomsten van de jongerenklimaattop, die op3 november werd gehouden in Het Postkantoor van Bovenkarspel.

Pijn lijden
Aan de hand van stellingen en groene en rode kaartjes gaven jongeren hun mening over duurzame kwesties. Ben je bereid om minder online te bestellen? Meer de trein te pakken? En wat vinden we van een autoloze zondag? Jongeren blijken best pijn te willen lijden voor minder CO2-uitstoot en een schoner leefmilieu, maar alles met mate. Je wilt ook een toekomst opbouwen. Zo gingen de discussies heen en weer, luisterden de aanwezige wethouders duurzaamheid – Harry Nederpelt van gemeente Medemblik en Fione de Vos – Janssen van gemeente Drechterland – aandachtig toe en deden zij zelf ook actief mee aan de gesprekken.

En hoe nu verder?
De bestuurders beloofden de inhoud van de avond op zich in te laten werken en te komen met een concreet gebaar in de geest van deze top. Daarnaast buigen zij zich over de jurering van ‘het beste duurzame idee voor de regio’ (hou op Instagram ‘Westfriesjongerenklimaattop’ in de gaten!).

Kortom, de impact gaat verder dan alleen deze bijeenkomst. Dat moet ook. De wereld verander je niet op één dag of avond. Daar moet iedereen zijn schouders onder zetten, oud en jong. Of zoals stadsdichter van Hoorn, Levi Noë, het in zijn afsluitende gedicht verwoordde: ‘minder ikke, ikke, ikke en meer wij moeten samen dingen gaan beslissen’.

Gratis onafhankelijk advies bij het Duurzaam Bouwloket

Wil je weten hoe jij jouw woning kunt verduurzamen? Dan ben je bij het Duurzaam Bouwloket aan het goede adres. Bij dit onafhankelijke energieloket kun je terecht met vragen over de juiste stappen, duurzame maatregelen en subsidies. Bel 072 – 743 39 56 of mail naar info@duurzaambouwloket.nl.