Cursus Energiecoach een groot succes
Dinsdagavond 9 april vond de 8e en laatste cursusavond Energiecoach plaats. De lessen werden gegeven door Theo van Lieshout (oprichter van Warm-Medemblik en auteur van het boek ‘Een energieneutraal huis, hoe dan). Aan de cursus deden dit voorjaar maar liefst 32 mensen uit West-Friesland mee.
Met het afronden van deze cursus is een nieuwe groep vrijwilligers opgeleid die mensen in hun omgeving graag helpen met het verduurzamen van hun woning. Elke cursusavond stond in het teken van een specifiek onderdeel van verduurzaming, bijvoorbeeld isolatie of de techniek achter een warmtepomp. De zeven vrijwillige energiecoaches uit Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland werken nu aan het opzetten van een organisatie onder de naam WARM-SED, zodat ze binnenkort bij inwoners langs kunnen gaan om advies te geven en mee te denken over verduurzaming van hun woning. De verwachting is dat het startsein voor WARM-SED in het najaar wordt gegeven.
Deelnemer Jos: “Laagdrempelige manier om mensen te helpen verduurzamen”
Eén van de deelnemers aan de cursus is Jos Timmerman. Hij vertelt waarom hij zich wil inzetten als energiecoach. Jos: “Ik ben zelf al jaren bezig om mijn huis te verduurzamen, stap voor stap. Om kosten te besparen probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen. Dat vergt het nodige uitzoekwerk, maar dat vind ik niet erg. Ik zoek van alles uit op internet of bij leveranciers om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen; ik kan goed uit de voeten met techniek, dus ik duik graag in de materie. De cursus vond ik interessant, hoewel sommige zaken voor mij vooral herhaling waren heb ik ook weer nieuwe dingen geleerd. Een mooi uitgangspunt vind ik de zogenaamde ‘stip op de horizon’, die vaak ter sprake kwam. Het laat mensen nadenken over ‘waar wil je naartoe als het gaat om verduurzaming en hoe ga je daar komen?’. En die stip moet dan wel binnen bereik liggen, natuurlijk. Dat helpt mensen om steeds iets verder te komen in het proces.”
“Persoonlijk vond ik de bodemwarmtepomp het meest interessant. De installatie is best complex, net als de besturing. Het liefst wil ik tot in detail begrijpen hoe alles werkt, zodat ik eventuele problemen ook zelf kan oplossen. Maar ik deed de cursus natuurlijk vooral voor inwoners uit de buurt. Als energiecoach kunnen we op een laagdrempelige manier helpen bij verduurzamen, ook -of juíst- als je nog niet eerder stappen hebt ondernomen. We denken graag mee! Daarom alvast een eerste tip: meten is weten. Als je weet waar in huis je energie verbruikt en hoeveel, ga je vanzelf nadenken over hoe het duurzamer kan. Ook daar helpen we graag bij!”