Convenant waterstof voor Westfriesland
Op dinsdag 7 maart ondertekenden de zeven Westfriese gemeenten en gemeente Hollands Kroon, de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en (transport)bedrijven het convenant waterstof in zware mobiliteit van de provincie Noord-Holland. Daarmee beloven deze partijen in de regio de mogelijkheden te onderzoeken van waterstof in het vrachtverkeer, met een waterstoftankstation langs de A7 als springplank naar de toekomst.
Waterstof is voor de transportsector een interessant duurzaam alternatief voor aardgas en diesel. Het zorgt voor minder uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof en draagt dus bij aan een gezondere leefomgeving. Maar voordat transporteurs investeren in waterstofvoertuigen, willen ze zeker weten dat er waterstof getankt kan worden. En om een waterstoftankstation te openen moet juist eerst duidelijk zijn dat er echt vraag naar is. Dit convenant moet deze kip-ei discussie doorbreken.
Harry Nederpelt (wethouder duurzaamheid gemeente Medemblik): “Westfriesland kent een lange geschiedenis van samenwerking met ondernemers, inwoners en andere overheden. Het convenant sluit hier mooi op aan. Het past in het streven van Westfriesland om in 2040 energieneutraal te zijn. Dat betekent dat in 2040 al het energiegebruik afkomstig is van een duurzame bron.”
Acht waterstoftankstations
Feitelijk zetten de betrokken gemeenten en bedrijven hun handtekening onder een afspraak die eerder al in provinciaal verband is gemaakt: op 27 oktober 2022 verbonden zestig partijen in Noord-Holland zich al aan het convenant waterstof in zware mobiliteit. Het uiteindelijke doel: de aanleg van een dekkend netwerk van acht waterstoftankstations in Noord-Holland voor zware voertuigen zoals vrachtwagens en landbouwvoertuigen.
Jeroen Olthof (gedeputeerde bereikbaarheid en milieu Provincie Noord-Holland) prijst de brede samenwerking binnen Westfriesland en Hollands Kroon en de vooruitgang die is geboekt: “Jullie lopen voorop met jullie aanpak. Dat is iets om trots op te zijn.”