Ga naar de inhoud

Tv-hovenier Bram aan de slag voor Westfriese watZr-winnares

Dit voorjaar konden inwoners uit de regio’s in Noord-Holland Noord meedoen met de actie ‘Win je eigen watZr met hovenier Bram!”. Een watZr is een kleine en simpele actie in of rond het huis die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress kan verkleinen of bijdraagt aan een schoon riool. Nu het weer warmer wordt staat watZr in het teken van hittestress en droogte. Voorbeelden van watZrs rondom hittestress zijn het aanleggen van een geveltuintje, een waterton of meer groen in de tuin.

Uit alle inzendingen zijn vier winnaars gekozen, waaronder mevrouw van Gerven uit Grootebroek. Zij wilde graag een coolspot in haar tuin zodat ze bij warm weer ook prettig in haar tuin kan zitten. Donderdag 30 juni kwam hovenier Bram langs met het nodige gereedschap én twee bakken met klimplant ‘blauwe regen’. Met draad is een overspanning gemaakt in een hoekje van de tuin, waarlangs de klimplant z’n weg kan vinden. Over een paar weken zorgt de klimplant voor een fijne, schaduwrijke plek – een heerlijke coolspot dus!

Nog drie winnaars: geveltuintje, groen balkon en waterton gemaakt

Op drie andere plekken in Noord-Holland werden ook WatZrs gerealiseerd. In Hippolytushoef maakte hovenier Bram een mooie geveltuin met zomerbloeiers en groenblijvende planten. In Zaanstad werd een balkon omgetoverd tot een oase van groen mét een bewateringssysteem op zonne-energie. Tot slot kwam Bram in Heemskerk op bezoek met een cortenstaal drinkbak waar vogeltjes in kunnen badderen en drinken.

Ook watZren?
Ben je benieuwd naar wat je allemaal zou kunnen watZren? Neem dan eens een kijkje op www.watzr.nl voor informatie, inspiratie en tips.

Over de WatZr-campagne
De WatZr-campagne is een initiatief van Samen blauwgroen, een samenwerking van 27 gemeenten in Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Samen werken we aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.