Het plaatsen van zonnepanelen op (agrarische) bedrijfsdaken is een goede combinatie. Met de kracht van de zon kan duurzame (zonne-)energie worden opgewekt. Deze vorm van energie opwekken is de laatste jaren heel populair geworden. Mede doordat zonnepanelen de afgelopen 5 jaar zo’n 25% goedkoper zijn geworden. En de techniek van zonnepanelen wordt steeds beter. Bij bewolkt weer en in de winter wordt steeds meer zonne-energie opgewekt.

Agrariërs kunnen energietransitie versnellen
De provincie Noord Holland ziet een belangrijk rol voor de agrarische sector in het versnellen van de energietransitie. Samen met de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon worden agrarisch ondernemers gestimuleerd en gefaciliteerd om zonnepanelen op hun daken te laten installeren. Hiermee wordt bijgedragen aan de energietransitie zonder dat daarvoor landbouwgrond wordt opgeofferd aan zonneparken.

Koburg B.V. in Hoogkarspel
Koburg B.V. in Hoogkarspel

Energiescan laten uitvoeren
Schuren, stallen en bedrijfsgebouwen hebben grote daken en zijn uitermate geschikt om een substantiële hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Agrariërs met plannen voor zonnepanelen op hun vastgoed kunnen een energiescan voor hun bedrijf aanvragen. LTO Noord verzorgt deze energiescans, zodat de ondernemers onafhankelijk advies krijgen over de optimale businesscase voor hun bedrijf. Door LTO Noord kunnen agrarisch ondernemers een bedrijfsscan uitvoeren.

Bedrijven met (grotere) daken
Bedrijven die stappen willen zetten om duurzame energie op te wekken door zonnepanelen op het dak te plaatsen, kunnen gratis en vrijblijvend een daksan laten uitvoeren door Overmorgen. De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben dit adviesbureau in de arm genomen om bedrijven kosteloos te ondersteunen bij de eerste stappen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van uw dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend een dakscan aan via www.overmorgen.nl/verzilver-uw-dak-met-zonnepanelen/ en zie welke potentie uw dak heeft. Voor verdere informatie en vragen kunt u contact opnemen via verzilveruwdak@overmorgen.nl. Op de website van RVO staat alle informatie over een SDE subsidie en subsidierondes.

Ronico Hem
Ronico te Hem

Subsidies
Bekijk hier op welke subsidie(s) en regeling(en) gelden voor bedrijven:
Energie-Coöperatie West-Friesland (ECWF)
Sluit aan bij ECWF want samen regelen, geeft energie! De ECWF is een initiatief van de regionale ondernemersverenigingen, dus van en voor ondernemers en werkt zonder winstoogmerk.

Energiebesparing MKB
Op de website van Energiebesparing voor de MKB Maakindustrie staat actuele en objectieve informatie over energiebesparing voor de MKB Maakindustrie. Ga naar ‘Energie besparen’ en laat je inspireren om direct te gaan besparen.
Bij het kenniscentrum InfoMil vind je actuele informatie over milieuregelgeving.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Informatie over subsidies, zakenpartners, kennis en regelgeving bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO ondersteunt je doormiddel van kennis, praktijkverhalen, regelingen, netwerken en tools. Interessante regelingen die te vinden zijn op de site van de RVO zijn:
de Energie-investeringsaftrek (EIA)
de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)
de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu- investeringen (Vamil)

Bas Koeten Racing te Westwoud
Bas Koeten Racing B.V. te Westwoud

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Ondernemer – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.