Een duurzame toekomst klinkt ver weg en groots. Toch kunt u zelf al beginnen door eerste stappen te zetten, in en om huis. Denk aan het verduurzamen van uw woning door isolatie aan te brengen of door eigen energie op te wekken door zonnepanelen. Kijk op de pagina zonne-energie voor meer informatie.

Duurzaam én aardgasvrij
Wilt u een grotere bijdrage leveren aan een duurzame toekomst en kunt u grotere stappen zetten? Denk dan aan het aardgasvrij maken van uw woning. De familie Vreeker uit Hem, gemeente Drechterland, heeft hun nieuwe huis heel duurzaam ingericht en ook aardgasvrij. Antoon Vreeker: “Om het huis te verwarmen wordt gebruik gemaakt van een houtsnipper kachel. Deze kachel verwarmt het eigen huis, het nabijgelegen huis waar mijn ouders wonen en het bedrijf achter ons huis. De houtsnippers komen van ons eigen bedrijf dat door de boomverzorging afvalhout heeft. Enkele andere elementen die ons huis duurzaam maken, zijn de opvang van (regen)water dat wordt gefilterd en in huis wordt gebruikt. Hier draagt het retentiedak aan bij, die veel regenwater opvangt en filtert. Daarbij heeft het dak ook veel groen. En doordat we veel ramen op juiste plekken hebben geplaatst, zorgt dat voor veel natuurlijk licht.

Kiest u voor hout stook, denk dan wel om uw gezondheid. Lees hier enkele tips.

Aardgasvrij huis familie Vreeker Hem  Aardgasvrij huis familie Vreeker Hem  Aardgasvrij huis familie Vreeker Hem

Wilt uw ook stappen zetten om uw woning aardgasvrij te maken? Kijk voor meer informatie u op de pagina aardgasvrij.

Advies inwinnen?
Bij onze partner Duurzaam Bouwloket kunt u vrijblijvend advies inwinnen om uw woning te verduurzamen of aardgasvrij te maken. Op hun website delen zij tips hoe u dit kunt doen en voor vele gemeenten organiseren zij bijeenkomsten om bijvoorbeeld jaren ’70 of jaren ’80 woningen te verduurzamen.

Logo Duurzaam Bouwloket

Besparen op energie?
Dit is mogelijk door het isoleren van huizen, efficiënter energieverbruik en de inzet van nieuwe (zuinige) elektrische apparaten. Start bijvoorbeeld door eenvoudige maatregelen als het plaatsen van radiatorfolie en vervang oude lampen door ledverlichting. Het isoleren van je huis kan op verschillende manieren, zoals dakisolatie, vloerisolatie.
Lees hier welke stappen je nog meer kunt zetten

Bespaartips verwarming
Met 6 tips om te verwarmen zonder verspillen, kun je gemiddeld € 170 per jaar besparen. Als je nog nergens op let is dat zelfs gemiddeld € 700. Hoe slechter de isolatie van je huis, hoe meer je kunt besparen met de tips. In een oud groot huis kan je besparing oplopen tot € 1.800, in een nieuw appartement blijft het bij een paar tientjes.
Lees hier de bespaartips op je energieverbruik

Bespaartips warm water
Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 270 m3 gas (€ 210) voor warm water in de badkamer en keuken. Daar kan je flink op besparen. Benieuwd naar onze tips om korter te douchen?
Lees hier de bespaartips op je waterverbruik

Subsidies
Wil je voor jouw duurzame maatregelen subsidie aanvragen? Via het Rijk en de provincie zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar met betrekking tot duurzaamheid. Onze partners Duurzaambouwloket en Omgevingsdienst NHN hebben de subsidies onder elkaar gezet. Wist je dat je als particulier de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt terugvragen van de Belastingdienst? Hoe je dit doet, lees je hier.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Inwoner – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.