Wethouders aan het woord: wat doen de SED-gemeenten aan duurzaamheid?

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben veel te bieden als het gaat om duurzame energie. Wist u bijvoorbeeld dat er goede mogelijkheden zijn om ondergrondse warmte te gebruiken voor de verwarming van woningen? Ook biedt de ligging aan het water kansen. Met moderne technieken kan er namelijk warmte uit het oppervlaktewater gewonnen worden. Deze warmte kan ingezet worden voor de verwarming van huizen. Duurzaamheid staat hoog op de agenda dus! Maar wat doen de gemeenten nu precies aan duurzaamheid? We vroegen het de drie wethouders die dit thema in hun portefeuille hebben.

Esther Heutink-Wenderich (Enkhuizen): “In het voorjaar van 2020 heeft de gemeente samen met Cinema Enkhuizen de lezingreeks: Duurzaamheid, Enkhuizen heeft het! georganiseerd. De bijeenkomst met Pipelife, een van de grootste leveranciers van kunststofleidingsystemen in de wereld, kreeg nog een bijzonder en concreet vervolg: PVC-afval wordt ingezameld in Enkhuizen en bij Pipelife verwerkt tot een 100% recyclebare rioolbuis. Die buis wordt nu gebruikt in het gemeentelijke onderhoud van de riolering. Ik ben buitengewoon trots om te zien hoeveel aandacht er voor duurzaamheid is in Enkhuizen – niet alleen bij de inwoners, maar ook bij onze lokale bedrijven.”

Jeroen Broeders (Drechterland): “Allereerst werken we in een hartstikke duurzaam gemeentehuis, een gebouw dat voldoet aan de hoogste normen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat het dak van het gemeentehuis vol ligt met
zonnepanelen. Verder verwarmen we het pand met een warmtepomp, er zijn oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s en het afval in het gemeentehuis wordt strikt gescheiden. Daarnaast zijn er in de nieuwste wijken van Reigersborg in Hoogkarspel inmiddels diverse gasloze woningen te vinden. En we hopen in 2021 de eerste NOM-woningen (nul op de meter-woningen) te kunnen bouwen in Plan Sally in Wijdenes. Deze woningen zijn volledig energieneutraal. Een fantastische mijlpaal!”

Bart Nootebos (Stede Broec): “Als gemeente doen we veel met duurzaamheid. Zo organiseren we informatieavonden in de wijk; die bijeenkomsten leiden tot mooie initiatieven van inwoners. We zijn op de goede weg; dat zien we ook terug in aanvragen én buiten op straat. Nagenoeg elk huizenblok heeft daken met zonnepanelen. Ook bedrijven leggen hun daken vol. Daarnaast zetten we stappen die niet altijd zichtbaar zijn, bijvoorbeeld als we oude straatverlichting vervangen door ledverlichting. Op andere momenten is het juist wel zichtbaar, zoals toen huishoudens de oranje afvalcontainers voor plastic erbij kregen. Dit jaar komt ook het recycleplan ter sprake. De gemeenteraad spreekt zich daarmee uit over de wijze van afvalinzameling voor de toekomst.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie of lening voor duurzame initiatieven
Iedere gemeente heeft een eigen beleid voor subsidies en leningen. Lees of jouw gemeente subsidie of een lening beschikbaar heeft gesteld voor duurzame initiatieven.

Laatste nieuws

Toekomstbestendig wonen lening Enkhuizen

“Een duurzame en slimme woning. Wees voorbereid op de toekomst.”

Klik hier voor meer informatie