Vernieuwde HVC afval app: Afval scheiden door te scannen

De afvalwijzer van HVC is uitgebreid met twee nieuwe mogelijkheden. Er kunnen nu foto’s worden gemaakt van jouw eigen afval of door de barcode scannen. Hoe werkt het? Heel simpel. Maak een foto van een product of scan de barcode. Je krijgt daarna meteen advies in welke bak of container het hoort. Dat is handig voor producten waarover je twijfelt.

Handig om te gebruiken

De vernieuwde HVC afval-app maakt het afval scheiden makkelijker. Ook is de HVC Afvalkalender een stuk gebruiksvriendelijker. Een belangrijke nieuwe lerende functie is een barcodescanner en fotomogelijkheid waardoor in één oogopslag duidelijk is in welke bak een product hoort.

Afval scheiden aan huis kan, maar is niet altijd simpel. Hoe bepaal je dan in welke afvalbak een product hoort? Door de productnaam in te typen, door een foto te maken of een barcode te scannen in de afvalwijzer van de app. ‘Wij zijn er trots op dat we de eerste afvalinzamelaar zijn die deze vernieuwende functies aanbieden’, zegt directeur Inzameling Gertjan de Waard.

Foto herkenning en barcode scannen

Met de app kun je van vrijwel alle soorten afval uit de keuken en de badkamer een foto maken die de scansoftware herkent. De software van de app combineert vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database. Deze wordt steeds bijgewerkt. Voor de fotoherkenning is het belangrijk dat je inzoomt op één soort afval als je de foto neemt. De app herkent dan duidelijk het afval en kan de juiste afvalbak adviseren. Ook de database van barcodes wordt continu bijgewerkt. “Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe slimmer de app eigenlijk wordt” zegt bedenker en ontwikkelaar Rick Buiten van Ecoscan.

Lerende app

De functionaliteit van fotograferen is innovatief en nog niet foutloos. Daarom heeft HVC de app eerst onder de bestaande gebruikers bekend gemaakt. Op dit moment worden 54 procent van alle gescande barcodes herkend, 71 procent van de foto’s. Wanneer er genoeg toevoegingen in de fotodatabase en barcodedatabase op basis van gebruikers input zijn gedaan, lanceert HVC de app breed onder alle inwoners van de 25 gemeenten waar HVC het afval inzamelt.

Hoe is het idee ontstaan?

Rick Buiten, een app ontwikkelaar, kwam op het idee van de app na een weekendje weg met zijn ouders. Zijn moeder werkt bij de klantenservice van HVC. Hier komen veel vragen binnen over wat waarin hoort. Rick werd geprikkeld en bedacht wat er allemaal technisch mogelijk zou zijn om inwoners te helpen zelf die vraag te beantwoorden. Hij kwam uit op de fotoscan en voegde de barcodescanner er later aan toe. “Ik heb de app geïntroduceerd en kwam al snel in gesprek met HVC. En mijn moeder vindt het helemaal geweldig”, zegt Rick.

HVC-app_man houdt mobiel vast met de app afgebeeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Inwoner – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.