Een duurzame toekomst klinkt ver weg en groots. Toch kunt u zelf al beginnen door eerste stappen te zetten, in en om huis. Denk aan het verduurzamen van uw woning door isolatie aan te brengen of door eigen energie op te wekken door zonnepanelen. Kijk op de pagina zonne-energie voor meer informatie.

Subsidies
Wil je voor jouw duurzame maatregelen subsidie aanvragen? Via het Rijk en de provincie zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar met betrekking tot duurzaamheid. Onze partners Duurzaambouwloket en Omgevingsdienst NHN hebben de subsidies onder elkaar gezet. Wist je dat je als particulier de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt terugvragen van de Belastingdienst? Hoe je dit doet, lees je hier.

Duurzaam én aardgasvrij
Wilt u een grotere bijdrage leveren aan een duurzame toekomst en kunt u grotere stappen zetten? Denk dan aan het aardgasvrij maken van uw woning. De familie Vreeker uit Hem, gemeente Drechterland, heeft hun nieuwe huis heel duurzaam ingericht en ook aardgasvrij. Om het huis te verwarmen wordt gebruik gemaakt van een houtsnipper kachel. Deze kachel verwarmt het eigen huis, het nabijgelegen huis waar de ouders wonen en het bedrijf achter het huis. De houtsnippers komen van het eigen bedrijf dat door de boomverzorging afvalhout heeft. Enkele andere elementen die het huis duurzaam maken, zijn de opvang van (regen)water dat wordt gefilterd en in huis wordt gebruikt. Hier draagt het retentiedak aan bij, die veel regenwater opvangt en filtert. Daarbij heeft het dak ook veel groen. Er zijn veel ramen op juiste plekken die voor veel natuurlijk licht zorgen.

Aardgasvrij huis familie Vreeker Hem  Aardgasvrij huis familie Vreeker Hem  Aardgasvrij huis familie Vreeker Hem

Wilt uw ook stappen zetten om uw woning aardgasvrij te maken? Kijk voor meer informatie u op de pagina aardgasvrij.

Advies inwinnen?
Bij onze partner Duurzaam Bouwloket kunt u vrijblijvend advies inwinnen om uw woning te verduurzamen of aardgasvrij te maken. Op hun website delen zij tips hoe u dit kunt doen en voor vele gemeenten organiseren zij bijeenkomsten om bijvoorbeeld jaren ’70 of jaren ’80 woningen te verduurzamen.

Duurzame energie opwekken met zonnepanelen en een windmolen

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie of lening voor duurzame initiatieven
Iedere gemeente heeft een eigen beleid voor subsidies en leningen. Lees of jouw gemeente subsidie of een lening beschikbaar heeft gesteld voor duurzame initiatieven.

Laatste nieuws

Toekomstbestendig wonen lening Enkhuizen

“Een duurzame en slimme woning. Wees voorbereid op de toekomst.”

Klik hier voor meer informatie