Transitievisie Warmte vastgesteld door SED-gemeenten

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben de Transitievisie Warmte vastgesteld. Dit is een globale routekaart om stap voor stap van het aardgas af te gaan. In de visie wordt duidelijk in welke wijken er als eerste begonnen wordt om in de toekomst duurzaam te verwarmen.

 

Totstandkoming visie
In de Transitievisie Warmte staat hoe we stap voor stap naar een aardgasvrije SED gemeenten willen. Per gebied is samen met inwoners en stakeholders onderzocht welke aardgasvrije alternatieven kansrijk zijn voor het verwarmen van deze woningen en gebouwen. De aardgasvrije alternatieven zijn beschreven en in kaartjes verwerkt in de Transitie Visie Warmte. Daarmee staat het nog niet vast voor welke alternatieven er gekozen wordt per gebied, het is een denkrichting. De Transitievisie Warmte is dus een eerste verkennende stap op weg naar uw aardgasvrije woning.

 

In gesprek

De komende jaren gaan de gemeenten per gebied in gesprek met inwoners, gebouweigenaren, ondernemers en andere partijen. We bekijken de meest geschikte oplossing voor verwarmen, warm water en koken zonder gebruik van aardgas. Er is afgesproken dat de Transitievisie Warmte eens in de vijf jaar wordt bijgesteld om zo in te spelen op toekomstige ontwikkelingen.

 

Wat betekent dat voor uw woning?
De Transitievisie Warmte geeft inwoners een eerste beeld van hoe we het als gemeente willen aanpakken. Ook staat er in welke toekomstige duurzame warmtealternatieven kansrijk zijn in uw buurt of wijk. Zo kunt u als huiseigenaar of gebouweigenaar duurzame keuzes maken als er bijvoorbeeld een cv-ketel vervangen moet worden of een nieuw kooktoestel gekocht moet worden. Heeft u een huurwoning? Dan kunt u ook meedoen aan de vervolgstappen die straks genomen worden of in gesprek met de eigenaar als u wilt verduurzamen.

 

Zelf al aan de slag? 

U kunt natuurlijk ook zelf al aan de slag. Er zijn verschillende maatregelen die u nu al in of aan uw woning kunt treffen. Maatregelen die uw energierekening verlagen, uw wooncomfort verhogen en die uw huis in stapjes voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. Overstappen van koken op gas naar koken via inductie is eigenlijk altijd een goede keuze. Net zoals het isoleren van uw woning of gebouw en het besparen van energie. Bijvoorbeeld als u gaat verhuizen of verbouwen. Laat u daarbij door deskundigen van het Duurzaam Bouwloket (gratis) informeren en adviseren over passende oplossingen en speciale acties. Meer informatie is te vinden op de website van het: Duurzaam Bouwloket | Drechterland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie of lening voor duurzame initiatieven
Iedere gemeente heeft een eigen beleid voor subsidies en leningen. Lees of jouw gemeente subsidie of een lening beschikbaar heeft gesteld voor duurzame initiatieven.

Laatste nieuws

Toekomstbestendig wonen lening Enkhuizen

“Een duurzame en slimme woning. Wees voorbereid op de toekomst.”

Klik hier voor meer informatie