Het weer wordt met enige regelmaat extremer, hogere temperaturen en meer regenval. In de eigen leefomgeving kunnen we hier aanpassingen voor doen om hier beter me om te gaan. In wijken waar huizen dichter op elkaar zitten, zorgen veel stenen (huizen en tuinen) voor extra warmte. Als er meer groen in tuinen komt, helpt het enerzijds verkoelen. Anderzijds helpt het om overvloedig regenwater beter af te voeren.

Iedereen kan bijdragen
Geef water de ruimte en maak jouw tuin wat groener en watervriendelijker. Een groene, watervriendelijke tuin zorgt voor ontspanning en verkoeling op warme dagen. Het zorgt er ook voor dat regenwater beter in de grond zakt. En niet te vergeten, een groene tuin is natuurlijk ook goed voor insecten, vlinders en vogels.

Hoe kun je dat doen?
In een geveltuin helpen klimplanten om de muren van je huis koel te houden. Muren en tegels houden namelijk warmte vast. Haal tegels weg voor vaste planten of een moestuin of kies voor grind, kokos, schelpen en/of houtsnippers in plaats van tegels.

Meer informatie en tips
De tuinbranche heeft een handboek gemaakt met 19 tips voor een groenere tuin. De website www.klimaatklaar.nl laat zien wat particulieren kunnen doen om ‘klimaatklaar’ te zijn en goede voorbeelden worden getoond.

Vergroening schoolpleinen
Naast tuinen zijn schoolpleinen ook gebaat bij een groene en watervriendelijke inrichting. Een groen schoolplein betekent meer frisse lucht, meer schaduw in hete zomers en het water zakt beter in de grond, zodat het plein niet vol water komt te staan. Een groener schoolplein trekt insecten, vlinders en vogels aan wat niet alleen duurzaam en klimaatbestendig is maar voor de kinderen ook leerzaam.

Zo’n hete zomer als die van 2018 is in de toekomst niet eens zo bijzonder meer. In warmere zomers gaat het bovendien vaker harder regenen. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Maar met name in de stad kunnen we ons gezamenlijk beter voorbereiden op zomerse hitte en enorme hoosbuien.

Via deze pagina’s maken we je graag bewust van de klimaatverandering en wat je er aan kunt doen! Slim gebruik van groen en water helpt om veel versteende gebieden, maar ook om overtollig regenwater na extreme buien af te voeren voordat het een te groot probleem wordt.

Wat kun je doen om het hoofd koel te houden en je voeten droog?
Plaats in je tuin een boompje dat verkoelende schaduw kan bieden. Wist je dat een grote boom evenveel koelt als 10 airco’s? Met klimplanten in een kleine geveltuin, houd je de muren van je huis koel. Muren en tegels houden warmte vast. Haal anders wat tegels weg voor vaste planten of een moestuin, zodat het water geleidelijk de grond inzakt. Of kies in plaats van tegels voor grind, kokos, schelpen en/of houtsnippers.

Moestuin

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Inwoner – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.