Hoe duurzaam is jouw gemeente?

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland verduurzamen de eigen gemeenten steeds meer en dat is op steeds meer plekken zichtbaar. Dit zit hem in het verduurzamen van panden die van de gemeente zijn. Het gemeentehuis van Drechterland is hier een mooi voorbeeld van. Het behoort tot één van de hoogste categorie duurzame gebouwen. Dit komt onder meer door warmte en koude opslag in de bodem, vloerverwarming die op de warmtepomp is aangesloten, het dak dat voorzien is van zonnepanelen, een daktuin met veel groen, twee oplaadpunten in de parkeergarage voor elektrische auto’s.

Groen dak gemeentehuis Drechterland
Groen dak gemeentehuis Drechterland

Zonnedaken
De brandweergarages in Stede Broec, Enkhuizen en Hem zijn voorzien van zonnepanelen op het dak zodat ze zichzelf van duurzame energie kunnen voorzien. De Zonnecoöperatie Westfriesland heeft voor de realisatie van de zonnepanelen gezorgd. Leden van de Zonnecoöperatie kunnen door het kopen van één of meerdere zonnepanelen bijdragen aan duurzame energie-opwekking.

Brandweergarage Hem
Brandweergarage Hem
Brandweergarage Bovenkarspel
Brandweergarage Bovenkarspel

Duurzaamheid op openbare plekken
Bij het vervangen van gemeentelijke bruggen wordt nu gekozen voor een duurzame variant. Een voorbeeld hiervan is de composiet brug op de Kosterij in Hoogkarspel. Bij nieuwbouwprojecten wordt ook gebruik gemaakt van duurzame materialen. Bijvoorbeeld damwanden in Reigersborg (Hoogkarspel), kunststof vlonders en bankjes in Stede Broec en beschoeiingen bij het nieuwbouwplan Sally in Wijdenes.

Damwand Reigersborg Noord (1)
Damwand Reigersborg Noord
Duurzame damwand Reigersborg Noord (2)
Damwand Reigersborg Noord
Composiet brug Kosterij in Hoogkarspel
Composiet brug Kosterij
Kunststof vlonder in Bovenkarspel
Kunststof vlonder in Bovenkarspel
LED-verlichting Zuiderhavendijk
LED-verlichting Zuiderhavendijk Enkhuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie of lening voor duurzame initiatieven
Iedere gemeente heeft een eigen beleid voor subsidies en leningen. Lees of jouw gemeente subsidie of een lening beschikbaar heeft gesteld voor duurzame initiatieven.

Laatste nieuws

Toekomstbestendig wonen lening Enkhuizen

“Een duurzame en slimme woning. Wees voorbereid op de toekomst.”

Klik hier voor meer informatie