Bespaar in 1 minuut 60 euro per jaar! Doet u mee?

Binnen één minuut 60 euro per jaar besparen door het verwarmingswater van uw cv-ketel, niet uw drinkwater, naar 60 graden te brengen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter op 60 graden en uw huis wordt even warm. Urgenda is een campagne gestart om iedereen op te roepen om op zo’n eenvoudige manier energie te besparen.

De gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland ondersteunen deze campagne. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.

“Energie besparen is goed voor het milieu, maar vooral ook goed voor je portemonnee. Alles wat we met elkaar op dat vlak doen, helpt heel erg. Ik heb het zelf ook gedaan, en het wat lager instellen van de temperatuur van je C.V.-ketel is een fluitje van een cent, kost een paar minuten, en levert vanaf de eerste dag geld op. En je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Doen dus!”, vertelt wethouder Broeders.

 

“Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Het is eenvoudig om de temperatuur naar 60 graden terug te brengen en als je daarmee tot wel 60 euro per jaar kan besparen. Daar is iedereen mee gebaat, vervolgt wethouder Wenderich.

 

“Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmte pomp, om kosten te besparen, is niet voor iedereen mogelijk. Met de ‘zet um op 60’ actie kan iedereen die een cv-ketel heeft meedoen en is er geen investering nodig. Binnen één minuut naar 60 graden terugbrengen, is tot wel 60 euro per jaar besparen”, vervolgt Nootebos.

 

Efficiënter op 60 graden
Standaard staan cv-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt). Daardoor zijn ze minder zuinig dan ze kunnen zijn. Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden halen moderne ketels een hoger rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten! De temperatuur mag niet lager dan 60 graden, want daaronder kan bacterievorming plaatsvinden.

De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. Dus als u alleen de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd, heeft dat geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt dus ook geen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Meer voordelen
Naast het verlagen van het gasverbruik en daarmee de kosten zijn er nog meer voordelen te noemen. Uw huis is comfortabeler, door een constante kamertemperatuur en er hierdoor minder snel droge lucht wordt gevormd. Het is misschien wel nodig om de klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het door de lagere temperatuur iets langer duurt voordat de woning op temperatuur is.

Op de website www.zetmop60.nl staat voor iedere cv-ketel een korte instructievideo, zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen.

Wil jij helpen om CO2 te besparen én mensen de kans bieden 60 euro te besparen? Help dan mee de boodschap te verspreiden en vertel het door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Inwoner – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.