Adopteer een biologische appelboom

De tijd is rijp voor fruitteler René van der Aarde uit Hem: hij waagt de overstap naar biologische teelt. Deze overstap is ook een uitdaging met een financieel risico. Van de provincie krijgt hij ondersteuning en daarnaast roept hij ook de hulp in van appelliefhebbers. Iedereen kan een bio-appelboom adopteren.

René van der Aarde heeft aan De Hout in Hem een perceel van zes hectare met appel- en perenbomen. Aan de weg heeft hij zijn boerderijautomaat. Dit is een luxe verkoopstal waar onder andere de appels en peren worden verkocht.

Firma Van Der Aarde bestaat al vijf generaties en nu is het moment dat René het roer omgooit. Hij maakt de overstap naar biologische teelt omdat hij hier meer toekomst in ziet en daarbij komt er ook een stukje gevoel bij kijken, want hij voelt zich hier beter bij.

Met de overstap naar biologisch staat René voor een uitdaging die weinig anderen aandurven. Het financiële risico houdt telers voornamelijk tegen. De prijs die retailers voor het fruit bieden is ‘veel voor weinig’, zo vertelt René. “Daar kan je niks van verduurzamen en dat vind ik echt een groot probleem.”

Voordat firma Van Der Aarde daadwerkelijk het keurmerk biologisch mag dragen, moet er drie jaar biologisch geteeld worden. “Je krijgt drie jaar normale prijzen voor je appels, terwijl je biologische appels biedt. Die drie jaar ertussen krijg je een enorme inkomstendaling, vooral als het tegenzit en als je het nog niet helemaal in de vingers krijgt.”

Ondersteuning provincie
In de overstap krijgt hij ondersteuning van de provincie via het project Go-NH!. “Ik word geen bio als ik het risico loop dat ik alles moet verkopen”, vertelt René. “Dat risico moet uitgebannen worden, dan durven misschien meer mensen die stap te zetten en te verduurzamen.”

Onder andere ondernemer André Knol begeleidt het project. “De overgang naar biologisch telen in agrifood is een moeilijke transitie, omdat je er de eerste paar jaar per definitie op verliest”, aldus André. “René willen we op deze manier een kans geven en geven hem begeleiding in het proces, we kijken naar de randvoorwaarden en het netwerk.”

Adopteer een appelboom
De 2.500 biologische appelbomen gaan in mei de grond in en dan gaat de bioteelt defintief beginnen. Om het financiele risico te verkleinen, kunnen bedrijven en particulieren een bio-appelboom adopteren. Er zijn verschillende pakketten, zoals het appeltaartpakket en het fruitschaalpakket. In ruil daarvoor word je uitgenodigd voor appelplukdagen en krijg je een kijkje in de boomgaard.

Bovendien dragen de adoptiebomen bij om het bedrijf door die driejarige overgangssfase heen te helpen. “Al het fruit dat ik direct aan de consument verkoop, ben ik zeker van dat ik daar een prijs voor vang. Dat geeft mij een buffertje om dit te overbruggen, dat is het simpele idee.”

René van der Aarde biologische fruitteler Hem

Bron: NH Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie of lening voor duurzame initiatieven
Iedere gemeente heeft een eigen beleid voor subsidies en leningen. Lees of jouw gemeente subsidie of een lening beschikbaar heeft gesteld voor duurzame initiatieven.

Laatste nieuws

Toekomstbestendig wonen lening Enkhuizen

“Een duurzame en slimme woning. Wees voorbereid op de toekomst.”

Klik hier voor meer informatie