Westfriesland is op weg om in 2040 energieneutraal te zijn. De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland onderzoeken met welke wijken een start kan worden gemaakt om aardgasvrij te worden en welke alternatieven er zijn om duurzaam te wonen en koken. De binnenstad van Enkhuizen vraagt een andere aanpak dan de dorpskernen in Drechterland of de kernen in Stede Broec. En ook de alternatieve zullen verschillend zijn. Eind 2021 wordt de transitievisie voor de drie gemeenten vastgesteld.

Wat kunt u nu al doen?
De eerste stappen naar een aardgasvrij huis kunt u zelf zetten. Heeft u een nieuwe kookplaat nodig? Kies dan voor elektriciteit in plaats van gas. Heeft u een nieuwe cv-ketel nodig? Informeer dan goed naar de mogelijkheden. Het Duurzaam Bouwloket kan u helpen met gratis en onafhankelijk advies. Op www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan staat een handig stappenplan. Bekijk hier de woningplanner van Duurzaam Bouwloket.

Aardgasvrije pioniers
De eerste pioniers wonen al aardgasvrij. Eén van hen is Wil Buis samen met zijn vrouw Christine. Hun monumentale woning is inmiddels al meerdere jaren geheel aardgasvrij.

Bekijk hier het verhaal hoe hun woning energieneutraal is geworden:

Meer informatie
Op www.wijdoenwat.nl vindt u tips wat u nu al kunt doen als het gaat om het besparen van energie en het gebruik van duurzame energie en ook wat u later kunt doen. Inwoners uit onze regio en de kop van Noord-Holland geven aan wat zij aan hun huis hebben gedaan om hem aardgasvrij te maken of waar zij tegenaan lopen.

Wethouder Bart Nootebos geeft in dit filmpje aan welke stappen de gemeente Stede Broec nu al zet en welke stappen er later volgen om de gemeente aardgasvrij te maken. Wethouder Esther Heutink-Wenderich deelt in dit filmpje hoe de gemeente Enkhuizen de zogeheten warmtetransitie aanpakt en tot een hiervoor visie komt.

 

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Inwoner – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.