Bewuster omgaan met grondstoffen en voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen. Dat is een uitgangspunt bij circulair ondernemen. Het is nodig om onze leefomgeving verder te ontwikkelen naar een schone, groene en gezonde toekomst.

De gemeenten in oostelijk Westfriesland hebben zelf al de eerste stappen gezet in circulair ondernemen. Via het inkoop- en afvalbeleid wordt hier invulling aan gegeven. Het gemeentehuis in Drechterland is zeer energiezuinig, andere gemeentelijke gebouwen worden in de loop der jaren steeds energiezuiniger gemaakt.

Circulair in de regio
Circulair ondernemen is niet langer een manier van ondernemen wat zich verderop afspeelt. Een mooi regionaal voorbeeld werd uitgelicht tijdens het drieluik Duurzaamheid: Enkhuizen heeft het! in januari en februari 2020 in de Dromedaris. Pipelife vertelde hoe zij circulair ondernemen en met het Enkhuizer plastic omgaan.

Bedrijfsafval
Ieder bedrijf heeft groter en kleiner bedrijfsafval. Van bijvoorbeeld grotere (plastic)verpakkingen tot kleine boterhamzakjes of klokhuizen. Dit afval levert nieuwe grondstoffen en energie op. Door afvalmanagement kunnen afvalstromen én het afvalproces in kaart worden gebracht. Dit zorgt vaak voor het voorkomen van afval, optimaal scheiden, efficiënter inzamelen en waar mogelijk hergebruik.

Masterclass
Duurzaam Ondernemend Westfriesland* organiseert de Masterclass Circulair Ondernemen op dinsdag 3 maart 2020. Dit is een vervolg op de ‘Westfriese Week van de Circulaire Economie’ die in mei 2019 werd georganiseerd. Meer informatie en het programma zijn te vinden op www.circulairwf.nl.

* Duurzaam Ondernemend Westfriesland is een samenwerking tussen de Westfriese gemeenten, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Rabobank Westfriesland, Westfriese Bedrijven Groep en Omgevingsdienst NHN.

Duurzame initiatieven in Westfriesland

Subsidie voor duurzame initiatieven
Bekijk hier op voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen. Samen zijn we duurzaam. Thuis en op de zaak.

Laatste nieuws

Ondernemer – Ruimte voor de aankondiging van een event of andere belangrijke mededeling.